skip to Main Content

Perheen kukkaron kulmakivi, perusta ja ydin muodostuu työstä saatavasta palkasta. Lisäksi perhe saa lapsilisää eli rahallista tukea valtiolta alle 17-vuotiaista lapsista.

Perheen huutavin menoerä on asuminen. Pätäkkää kuluu myös ruokaan, liikkumiseen ja laskuihin.

Osa perheen menoista on välttämättömiä ja osa vapaaehtoisia. Pakollisia menoja ovat asuminen, ruoka ja vaatteet. Sen sijaan leffassa käynnit, herkut ja lomamatkat ovat vapaaehtoisia kuluja.

Perheen rahat eivät kasva puussa

Lisätietoa (klikkaa tästä)

Jokainen perhe ja ihminen maksaa tuloistaan veroja.


Verot – Verot ovat pakollisia maksuja, joita maksetaan etupäässä valtiolle ja kunnille.

  • Veroja keräämällä ylläpidetään tärkeitä palveluita, kuten sairaaloita, kirjastoja, kouluja, leikkipuistoja, poliisilaitoksia ja uimahalleja.
  • Lisäksi verorahoilla pidetään huolta katuvalaistuksesta, teistä, puistoista ja jalkapallokentistä ja maksetaan muun muassa lapsilisät.

 


Arvonlisävero – Veroja maksetaan palkoista mutta myös ostettaessa uusia tuotteita kaupasta. Tuotteiden hinnasta maksettavaa veroa eli arvonlisäveroa on esimerkiksi elokuvalipun hinnassa 10% ja karkeissa 24%.

 


Perheen budjetti


Zaldon vanhemmat lupaavat antaa hänelle viikkorahan korotuksen, jos hän saa nelihenkisen perheen menoja karsittua. Auta Zaldoa suunnittelemaan perheelle uusi budjetti täyttämällä tyhjät kohdat. 

MiniZaldo - Budjetti perheelle
  • Perheen tulot
  • Välttämättömät menot
  • Vapaaehtoiset​ menot
  • Lopputulos

Perheen tulot kuukaudessa


Budjetin tehtyäsi voit jatkaa:

Back To Top