skip to Main Content

Zaldo on 7.-9.-luokkalaisille suunnattu selkeä ja helppokäyttöinen sivusto, jonka tavoitteena on edistää yläkoululaisten talousosaamista. Zaldoa voi hyödyntää niin yhteiskuntaopin kuin matematiikan oppiaineissa.

Zaldo kesytettävä finanssimörkö

Zaldo on finanssimörkö, joka valloille päästessään aikaansaa taloudellisia ongelmia ja levittää hälläväliä-elämäntyyliä. Nuorten tehtävänä on kesyttää oma sisäinen finanssimörkönsä, jottei Zaldosta tule kukkaron herraa.

Neljä teemaa

Zaldo koostuu neljästä eri teemasta, jotka sisältävät 2-4 oppimisosiota. Jokainen oppimisosio sisältää tietoa aiheesta ja soveltavan harjoituksen. Lisäksi jokaisen teeman kokoaa yhteen harjoitustesti.

Teemat ja oppimisosiot:

Tulot ja menot

Keskitytään nuoren tulon lähteisiin ja menoihin sekä harjoitellaan oman talouden hallintaa. Oppimisosiot:


Ostaminen ja maksaminen

Tutustutaan kuluttamiseen, erilaisiin maksutapoihin ja kuluttajan oikeuksiin. Oppimisosiot:


Säästäminen ja sijoittaminen 

Perehdytään säästämisen keinoihin ja sijoittamisen alkeisiin. Oppimisosiot:


Vakuuttaminen ja riskeihin varautuminen

Käsitellään riskien ennakointia ja niihin varautumista. Oppimisosiot:

Kilpailu
Kilpailu toimii kokeena, jolla testataan oppilaiden taloustaitoja valtakunnallisella tasolla. Kilpailussa testataan Zaldon ja oppitunneilla omaksuttuja tietoja ja taitoja. Kilpailuun osallistutaan vuosiluokkakohtaisella lopputestillä, jonka oppilaat suorittavat itsenäisesti. Luokan yhteistuloksella osallistutaan kilpailuun. Kilpailuun osallistuminen vaatii opettajalta kirjautumisen.


Lopputesti

Lopputesti koostuu 20 tehtävästä, jotka sisältävät lasku-, käsite- ja monivalintakysymyksiä. Jokaiselle vuosiluokalle on oma testinsä.

Ennen kilpailuun osallistumista tulee tutustua teemoihin sekä niiden harjoituksiin ja testeihin. Nämä harjoittavat kilpailua varten.

Lopputestin suoritettua opettajan on mahdollista käydä läpi oikeat vastaukset yhdessä luokan tai oppilaan kanssa.


Palkinto

Jokainen kilpailun testin toteuttanut luokka on automaattisesti mukana arvonnassa, jossa jokainen vuosiluokan edustaja voi voittaa. Voittajaluokkiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Kilpailuun osallistuneiden luokkien kesken arvotaan kaksi kertaa vuodessa rahapalkinto, joka on suuruudeltaan 200 euroa.

Yläkoululle suunnatun Zaldo-testin syyslukukauden loppuun mennessä parhailla pisteillä suorittanut luokka voittaa osallistumisoikeuden eurooppalaisen talousosaamiskilpailun finaaliin. Finaaliin lähetetään kaksi oppilasta ja yksi täysi-ikäinen saattaja. Luokka päättää itse, kenet matkaan lähettää. Kilpailu on Euroopan pankkiyhdistys EBF:n Money Quiz, jonka finaali pidetään toukokuun alussa Brysselissä. Finaalimatka kestää noin kolme päivää. Kilpailijan ja saattajan matka- ja majoituskustannukset katetaan.


Kilpailuaika

 • Syksyn palkinnot arvotaan 31.12. mennessä testin tehneiden luokkien kesken (4.–6. lk sekä 7.–9. lk)
 • Keväällä arvonta suoritetaan 1.1.–30.4. välillä testin tehneiden luokkien kesken (4.–6. lk sekä 7.–9. lk)

 


Säännöt

 • Kilpailuun voi osallistua kaikki Suomen 7.-9.-luokat.
 • Luokassa tulee olla vähintää 10 kilpailuun osallistuvaa oppilasta.
 • Koe tulee toteuttaa opettajan valvonnassa.
 • Kilpailussa ei kerätä yksittäisten osallistujien tietoja. Zaldo-sivustolla näytetään osallistujat luokkatasolla, ei yksilötasolla. Kymmenen parhaan joukkoon sijoittuvat koulut julkaistaan myös tiedotteessa.
 • Rahapalkinto annetaan vain voittajaluokan opettajan hallintaan, joka valvoo ja sopii rahankäytöstä yhdessä luokan kanssa.
 • Finanssiala pidättää oikeuden muutoksiin.
Kirjautuminen

Kirjautumalla voit:

 • osallistua kilpailuun
 • hallinnoit luokkiasi ja näet oppilaiden vastaukset
 • saat tuki- ja lisämateriaaleja
Usein kysytyt kysymykset

Miksi opettajan kannattaa kirjautua sisään Zaldo-sivulle?

Opettaja pääsee kirjautumalla luomaan kilpailutunnuksia sekä hallinnoimaan oppilaiden/luokan lopputestin tuloksia. Lisäksi kirjautumalla opettaja saa myös lisämateriaalia sekä todistuspohjan.

Luo tunnukset sivustolle

Kirjaudu sivustolle


Voinko osallistua luokkani kanssa kilpailuun ilman, että kirjaudun?

Et valitettavasti voi. Sen sijaan voit käydä Zaldoa läpi oppilaittesi kanssa, ilman että osallistutte kilpailuun.


Maksaako sivuston käyttäminen tai kilpailuun osallistuminen jotakin?

Ei maksa. Sivusto sekä kilpailu ovat täysin maksuttomia. Zaldo oppimisympäristö on toteutettu yhdessä Finanssialan ja Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa.


Osallistutaanko kilpailuun luokkana vai yksilönä?

Luokkana. Kilpailuun osallistutaan luokan keskiarvolla.


Voinko osallistua luokkani kanssa uudestaan kilpailuun seuraavana vuonna?

Kyllä voit. Kilpailu avataan joka vuosi ja siihen saa osallistua jokaisella vuosiluokalla. Lopputesti ei ole sama, sillä jokaiselle vuosiluokalle on toteutettu omansa.


Kuka on tehnyt Zaldon?

Palvelun toteutuksesta ovat vastanneet Finanssiala sekä Nuori Yrittäjyys ry yhdessä muiden kumppaneiden kanssa. Katso lisätietoa tekijöistä ja kumppaneista.

Back To Top