skip to Main Content

Aina omat säästöt eivät riitä suuriin hankintoihin. Tätä varten pankki tai toinen henkilö voi lainata rahaa. Lainan ottaminen skootteria tai omaa asuntoa varten saattaa olla järkevä vaihtoehto.

Suuria hankintoja voi rahoittaa säästämällä etukäteen tai ottamalla lainaa

Vasta 18-vuotiaana voit anoa lainaa sekä pikavippejä. Lainan saadaksesi sinulla tulee olla säännölliset tulot, jotta kykenet maksamaan sen takaisin.

Laina on maksettava aina takaisin sopimuksen mukaan. Lisäksi lainasta peritään yleensä myös korkoa sekä muita lainaan liittyviä kuluja (lainan nostomaksu, tilinhoitomaksu tai maksu kun lainaa lyhentää). Nämä ovat maksu lainatusta rahasta.

Laina on nopea tapa toteuttaa unelmat, mutta sen kustannuksien suuruus saattaa yllättää

Jos lainaa ei pysty maksamaan takaisin ajallaan, voi saada merkinnän maksuhäiriöstä. Tällöin puhelinliittymän, vuokra-asunnon tai luottokortin saaminen on hankalaa. Lainan ottaminen on yleensä kallista, joten ennen kuin otat lainaa, mieti tarkasti mihin tarkoitukseen haluat rahat käyttää.

Lisätietoa (klikkaa tästä)

Lainan ottamista varten nämä asiat on syytä olla hallussa.


Vakuus ja takaus – Isoille lainoille, kuten asuntolainoille pankki vaatii vakuuksia tai takaajia. Esimerkiksi kesämökin voi laittaa lainan vakuudeksi, jonka pankki voi myydä, jos lainaa ei makseta takaisin. Myös vanhemmat voivat taata lapsensa lainan, mikäli heillä on tarpeeksi omaisuutta. Jos lainanottaja ei itse voi maksaa lainaa takaisin, voivat takaajat joutua maksumiehiksi. Harkitse aina tarkasti, jos sinua pyydetään takaajaksi lainaan. Pyydä tarvittaessa neuvoa joltain kokeneemmalta henkilöltä.


Maksuhäiriömerkintä – Seuraus lainan tai laskun maksamatta jättämisestä. Jos maksua ei huomautuksista huolimatta makseta, merkitään tämä maksuhäiriörekisteriin.

  • Käytetään myös nimeä ‘luottotietojen menettäminen’
  • Merkintä näkyy rekisterissä yleensä 2-4 vuotta
  • Merkintä aiheuttaa useita haitallisia seurauksia (puhelinliittymän, vuokra-asunnon, luottokortin ja työpaikan saaminen hankaloituu)

Korko – Maksu rahan lainaamisesta. Eli maksu siitä, että saa rahan välittömästi käyttöön. Kun lainaa otetaan, maksetaan takaisin lainatun rahan määrä sekä lisäksi sovittu summa korkoa. Koron määrä vaihtelee ja se on usein neuvoteltavissa lainanantajan, esimerkiksi pankin kanssa.


Pikavippi – pienlaina eli pieni rahamäärä, jonka voi saada lainaksi lyhyeksi ajaksi. Pikavipin saaminen on yleensä nopeampaa kuin perinteisten lainojen. Lainaa voi anoa myös älypuhelimella.

  • Ei takaajaa.
  • Lainan korot ovat valtavan suuria, todelliset vuosikorot jopa satoja prosentteja.

Opintolaina – yleensä toisen asteen- tai korkeakouluopiskelijan pankista ottama, opiskeluajan kuluihin tarkoitettu laina. Maksetaan takaisin opintojen päätyttyä.

  • Takaajana on valtio.
  • Opintolainan korko on matala.


Lainaaminen haltuun


Back To Top