skip to Main Content

Kun rahaa on säästössä, voidaan sitä sijoittaa. Sijoittamisella tarkoitetaan sellaisen asian (sijoituksen kohteen) ostamista, jonka hinnan uskotaan kohoavan tulevaisuudessa.

Sijoituskohteina voivat olla esim. yrityksen osake (osuus yrityksestä), asunto ja metsä.

Sijoittamalla saat tulevaisuudessa enemmän

Tavoitteenasi on olla maailmanmatkaaja. Olet päättänyt ryhtyä sijoittamaan tulevien vuosien kesätyöansioita osakkeisiin, jotta unelmasi voisi jonakin päivänä toteutua.

Olet oivaltanut, että sijoittamalla pitkällä aikavälillä sijoituksesi arvo voi kasvaa ilman, että teet itse mitään. Ansaitset lentolippuja varten jopa nukkuessasi!

Sijoittamisen tavoitteena on tehdä voittoa

Isovanhempasi omistavat metsää, jossa puut kasvavat vakaasti välittämättä maailman uutisista. Nyt kuitenkin metsätilaa uhkaa kova myrsky.

Isovanhempasi pelkäävät rajuilman katkovan puita ja heidän kärsivän tappioita. Jos näin kävisi, laskisi metsätilan arvo, sillä hyvälaatuisia puita ei olisi enää yhtä paljon myytävänä. Tämän takia isovanhempasi päättävät ottaa vakuutuksen, joka korvaa rajuilmojen vahingot.

Jos sijoitus tuottaa voittoa, maksetaan siitä veroa. Jos sinulla on useita sijoituksia, lasketaan kaikkien sijoitusten voitot ja tappiot vuoden lopuksi yhteen ja vero maksetaan yhteenlasketusta voitosta.

Sijoittamisessa riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä

Lisätietoa (klikkaa tästä)

Ennen sijoittamisen aloittamista tutustu termeihin sekä eri sijoitusmuotoihin.


Osake – On yrityksen omistusosuutta kuvaava arvopaperi. Omistamalla osakkeen omistetaan osa yrityksestä. Osakkeenomistajana on oikeus osinkoihin.


Osinko – Voittoa saadessaan yritys jakaa yleensä vuosittain osakkeenomistajille voitto-osuuden eli rahaa. Tämä on korvaus sijoituksesta yritykseen.


Sijoitusrahasto – on useista arvopapereista koostuva rahasto, jolla on useita omistajia. Jokainen omistaja voi sijoittaa rahastoon haluamansa määrän rahaa ja rahastoa jota hallinnoi rahastonhoitaja.  Rahastolla on säännöt, joissa kerrotaan mihin rahat sijoitetaan ja rahaston hoitaja hankkii rahastoon säännöissä sovittuja sijoituksia (kuten arvopapereita, vuokra-asuntoja tai vaikka metsää). Voittoa saadessaan rahasto voi jakaa omistajille osinkoa tai voitto-osuus voidaan sijoittaa takaisin rahastoon.


Tuotto – Sijoitetulle rahalle saatu korvaus.


Korkoa korolle -vaikutus – Säännöllisen säästämisen aikana tuottoa kerryttävä ilmiö. Ensimmäisen säästövuoden jälkeen maksetaan korkoa, paitsi alkuperäiselle säästösummalle, myös edellisinä vuosina kertyneille koroille.

  • Toimii samalla ohjenuoralla kuin vuorta alas pyörivä lumipallo. Mitä pidemmälle pallo vierii, sitä enemmän siihen tarttuu lunta. Sen lisäksi pallo kasvaa yhä nopeammalla tahdilla.
  • Esimerkki. Alla kuvataan korolle korkoa -vaikutusta.
Milla säästää 30 vuoden ajan joka kuukausi 16 €. Ilman korkoa korolle -efektiä summa jäisi pieneksi.

Sijoitusmuoto – Sijoitusmuotoja on useita ja eri tilanteissa oleville ihmisille sopivat erilaiset sijoituskohteet.

  • Esimerkki: Seuraavassa taulukossa esitetään, kuinka paljon erilaiset sijoituskohteet tuottavat, kuin sijoittamiseen käytetty aika on 20 vuotta ja sijoitettava summa 1000€.

Sijoitusmuoto

Keskim.
tuotto-%

Kuvaus

Osakesijoittaminen
(osakkeet, sijoitusrahastot)
13 Riski on korkein, mutta niistä on totuttu saamaan paras tuotto.
Kiinteistösijoittaminen
(vuokra- ja loma-asunnot, kiinteistöt)
6 Riski on matalampi kuin osakkeissa ja tuotto-odotus melko vakaa. Sopivat pitkän aikavälin sijoitukseksi.
Pitkät korkosijoitukset
(pitkän koron rahastot, obligaatiot ja velkakirjalainat)
5 Riski ja tuotto on korkeampi kuin lyhyissa korkosijoituksissa.
Lyhyet korkosijoitukset
(säästö- ja määräaikaistilit, lyhyen koron rahastot)
3 Riski on pieni ja tuotto hyvin vakaa. Sijoitus on muutettavissa rahaksi nopeasti.


Tutustu aloittelevan sijoittajan 10 vinkkiin (yle.fi)


Sijoitusprofiili


Back To Top