skip to Main Content

Olemme osa talouden kiertokulkua. Rahaa voi kuluttaa lähes miten paljon tahansa ja mihin tahansa.

Raha vaihtaa jatkuvasti omistajaa

Kotona asuessasi ei sinun tarvitse maksaa ruuista tai asumisesta. Yleensä myös vaatteet, koulutarvikkeet, harrastukset ja juna- ja bussiliput kustannetaan vanhempien lompakosta.

Yleisesti menoista suurimpia ovat asuminen, polttoaineet ja ruoka

Toisaalta myös sinulla kertyy omia menoja, jotka itse maksat omasta pussistasi. Tällöin kannattaa seurata, mihin rahasi kulutat. Menosi saattavat koostua karkin ja pelien ostamisesta tai kavereiden kanssa elokuvissa käymisestä.

Lisätietoa (klikkaa tästä)

Rahan kulutuksessa on kahdenlaisia tarpeita, välttämättömiä ja vapaaehtoisia.


Välttämättömiin menoihin kuuluvat elämiseen liittyvät pakolliset asiat, kuten asunto, ruoka, terveys, vaatteet ja liikkuminen.


Vapaaehtoisiin menoihin kuuluvat esimerkiksi elokuvissa käynnit, herkut, lomamatkat ja huvikäyttöön liittyvät hankinnat, kuten pelikonsoli.


Jotta asia ei olisi niin helppoa kuin heinänteko, voivat menot olla myös osittain vapaaehtoisia ja välttämättömiä.

  • Esimerkiksi paidan hinta voi vaihdella 2-100€ välillä riippuen ostetaanko se kirpputorilta vai merkkiliikkeestä. Omassa kulutuksessa voi pohtia, mikä osuus välttämättömistä menoista on oikeasti pakollisia ja mitkä vapaaehtoisista extraa, jota et välttämättä tarvitse.


Menolaskuri

Nyt on sinun aikasi arvioida kuukauden menosi. Laskuri kertoo, kuinka paljon kulutat rahaa ja mihin. Huom. Menoista osa on varmasti sellaisia, jotka vanhemmat maksavat. Yritä silti arvioida ja merkitä niihin summat.

Menolaskuri

Back To Top